Biografie van Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay is geboren op 28 september 1961 in een buitenwijk van Parijs. Zij is van Engelse, Franse en Russische afkomst. Haar vader is de Franse wetenschapper Joël de Rosnay en haar grootvader de schilder Gaëtan de Rosnay. Tatiana’s overgrootoma is de Russische actrice Natalia Rachewskïa, directeur van het Leningrad Pushkin Theater van 1925 – 1949. Tatiana’s moeder is Engelse: haar naam is Stella Jebb en ze is dochter van de diplomaat Gladwyn Jebb. Tatiana is opgegroeid in Parijs en daarna in Boston waar haar vader in de jaren ’70 docent wordt aan het mit. In het begin van de jaren tachtig verhuist zij naar Engeland waar zij haar bachelor in Engelse literatuur behaalt. In 1984 keert Tatiana terug naar Parijs waar zij voor veilinghuis Christie’s gaat werken. Daarna wordt ze vanuit Parijs redacteur voor het tijdschrift Vanity Fair tot 1993. 

Sinds 1992 heeft Tatiana de Rosnay elf romans gepubliceerd in Frankrijk. Haar naam was Sarah is de eerste roman die Tatiana in haar moedertaal Engels schreef. Deze roman is in meer dan veertig landen verschenen en er zijn wereldwijd ruim negen miljoen exemplaren verkocht (waarvan 1,5 miljoen in Nederland). Ook de verfilming van Haar naam was Sarah met Kristin Scott Thomas in de hoofdrol (2010) was een groot succes.

In het najaar van 2013 gaat in Nederland de eerste toneeleditie ter wereld van Haar naam was Sarah in première. Andere in Nederland verschenen en eveneens zeer succesvolle romans van Tatiana de Rosnay zijn Die laatste zomer (2009), Kwetsbaar (2010), Het huis waarvan jij hield (2011) en Het appartement (2012). In augustus 2013 verscheen haar nieuwste roman Onvoltooid verhaal